Stäng

Sollentuna

Skolgård vid Silverdalsskolan. Adress Silverdalsvägen 12, Sollentuna. Byggnadsår 2006. Landskapsarkitekt Andersson Jönsson Landskapsarkitekter AB, Jenny Svensson. Beställare Sollentuna kommun. Markentreprenör JM Entreprenad.

Idén med stjärnmönster utvecklades under byggtiden. I ursprungsförslaget bestod stjärnorna av hälften grå och hälften svarta plattor. När det var dags för anläggning fanns det inte tillräckligt med plattor för att kunna lägga det mönster som planerats. Efter kontakt med entreprenören omformades mönstret utifrån det antal plattor i respektive färg som fanns tillgängliga. Alternativet hade varit att byta ut plattorna mot en helt annan produkt. Så här blev det. Mönstret upplevs här huvudsakligen tvådimensionellt, till skillnad från mönstret på torget i Rinkeby. Delade romboidplattor bildar en dekorativ övergångsbård mot beläggningen med kvadratiska plattor. Nivåskillnaden inom skolgården utnyttjades till att anlägga terrasser med odlingslotter och en ”amfiteater” med hjälp av L-stöd. För att lösa tillgängligheten mellan nivåerna byggdes handikappramper. Terrasserna är lagda med kvadratisk marksten i visuellt riktningslöst mönster utan förband. De vinklade formerna har medfört sågningar och anpassningar.

 

STJÄRNOR OCH TERRASSER

Skolgårdar sätter fantasin i rörelse. När Andersson Jönsson Landskapsarkitekter tog sig an den nya skolgården till Silverdalsskolan i Sollentuna var de fyllda av idéer. Beställaren – Sollentuna kommun – ville satsa på en varierad utformning och många olika sorters material. Det skulle finnas lugna och även livliga platser. Och så skulle skolgården passa barn i alla åldrar. Projektet var en utmaning.

Skolgården var stor. Den bestod dels av marken kring en byggnad som tidigare fungerat som kontor. Där fanns det asfalt och gräs. Den andra delen av skolgården bestod av våtmark som måste dräneras. Mellan de båda områdena fanns det också en nivåskillnad som måste överbryggas. Hur skulle de två områdena mötas?

Tillsammans med beställaren utarbetades ett förslag med hänsyn till barnens behov av lek och inlärning. Man satsade mycket på motorisk träning och ett varierat program för lek och studier utomhus.

Sluttningen mellan de två ursprungliga nivåerna terrasserades med hjälp av fyra avsatser med plats för odlingslotter, amfiteater och promenadstråk. En 30 meter lång handikappramp löper diagonalt genom terrasserna och landar på en plan yta med klätterställningar och andra lekredskap. Terrasserna har byggts upp med prefabricerade L- stöd av betong. Ramp, amfiteater och gångstråk har belagts med prefabricerad markbetong.

”Det är en lösning med många funktioner”, säger Jenny Svensson, Andersson Jönsson Landskapsarkitekter.

Landskapsarkitekterna bestämde sig för marksten av betong från första början. De ville ha ett enhetligt material och satsade på enkla, grå kvadratiska stenar på ytorna för uteservering, samt i gångstråk och ramper.

För att rama in lekytorna har de använt sig av lutande, ljusgrå friser – även de av betong. Under gungor och klätterställningar lyser färgglada mönster i gummigranulat. Innan ytorna av gummi lades på plats, sprejades mönstren på marken.

Inom området finns det också en spännande bäckfåra av platsgjuten betong som ringlar sig ned mot en damm. Skolans entré markeras med ett vackert stjärnmönster av markbetongplattor. Där kan barnen hoppa från stjärna till stjärna. Nära entrén finns det också ett litet torg med sittplatser och träd med markbeläggning av betongplattor som liknar svart skiffer. De plattorna återkommer också i ett schackspel som ligger i den lugna delen av skolgården.

Jenny Svensson är nöjd med resultatet. Som landskapsarkitekt har hon kunnat följa projektet från programarbete till färdigställande. Hon har också kunnat påverka de ändringar som tillkommit under genomförandefasen. Nytt material har valts med hänsyn till anläggningens helhet. Detaljarbete med läggning av markbetong och utformning av L- stöd har varit en viktig del av projektet.

Svensk Markbetong

Mail: erik.simonsen@svenskmarkbetong.se
c/o Heidelberg Materials Cement Sverige AB, Box 47210, 100 74 Stockholm
© Copyright 2024 - Svensk Markbetong

Ett samarbete mellan

S:T ERIKS: www.steriks.se
BENDERS: www.benders.se
HEIDELBERG MATERIALS: www.cement.heidelbergmaterials.se
Du använder en äldre webbläsare. Vi rekommenderar att använda en nyare för bästa upplevelse.
OK

Pdf Skapas och laddas ner...

Hamnar automatisk bland nerladdade filer.

OK